Žene sa velikim zadnjicama su zdravije, tvrdi studija

Dok muška privrženost ženama sa velikim zadnjicama ne predstavlja ništa novo, nedavno istraživanje je otkrilo da one, u odnosu na ostle žene, imaju i nešto više od samo estetske prednosti.

IZVOR: INDY100.COM 

GettyImages
GettyImages

Studija, objavljena u časopisu Cell Metabolism, otkrila je da su žene koje imaju nešto više masnoća u svojim donjim regijama manje podložne srčanom i moždanom udaru, kao i dijabetesu.

Mast koja je nataložena u nižim delovima tela se ponaša kao sunđer i može da zaustavi da druge masnoće “putuju” do vitalnih delova organizma kao što su srce i pluća.

Primećeno je da je telo kruškolikog oblika zdravije od tela u obliku jabuke. Kod ovih drugih postoje veće šanse da masnoće koje se nalaze na sredini organizma dospeju u krvotok, što može dovesti do pojave visokog holesterola i dijabetesa.

Ovaj princip važi i na muškarce.

Međutim, ove vrednosti nisu pronađene kod preterano gojaznih žena koje su već bile sklone srčanim i problemimma sa plućima, zbog velike količine masnoće koju su imale.

Masnoća oko kukova i butina, poznata kao potkožna masnoća, izgleda može biti mnogo korisnija u odnosu na štetnu mast koja se taloži oko stomaka.

Istraživanje je sprovedeno na nemačkom Univerzitetu u Tubingenu, gde su naučnici pratili distribuciju mast u organizmu analizitajući snimke MRI skenera i redovne provere zdravlja pacijenata.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *