Zaboravite sve što ste čuli: Ovo je najbolja vežba za vas

Preskakanje vijače možda deluje staromodno, ali čini čuda za zdravlje kostiju, održavanje ravnoteže i oblikovanje mišića, piše magazin Time.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Jedna od najboljih stvari u vezi sa preskakanjem vijače jeste što intenzitet, odnosno brzinu vežbe možete da prilagodite kako god vam odgovara, kaže profesor Tim Čerč sa Penington biomedicnskog istraživačkog centra na Univerzitetu u Luizijani.

“To je idealna vežba za postizanje sihnronizacije celog tela, zbog čega je najviše praktikuju bokseri. Baš kao što nekoliko muzičara koji se sastanu nisu na početku navikli da sviraju jedni s drugima, tako i vaše telo, odnosno mozak i različite grupe mišića nekada nisu najbolje sinhronizovani”, kaže Čerč.

Profesor dodaje da ovaj način vežbanja predstavlja odličnu prevenciju protiv padova i navodi da je jedna studija pokazala da su deca koja su trenirala fudbal i uz treninge praktikovala preskakanje vijače, postigla znatno bolje rezultate od dece koja nisu preskakala vijaču.

Ovaj rekvizit odličan je za vajanje gornjeg dela tela, s obzirom na to da aktivira ramena, nadlaktice i zglobove, što za posledicu ima povećanje gustine koštane mase, ističe Mišel Olson, profesor fizičke kulture na Hantington koledžu. To je potvrdilo i istraživanje objavljeno u magazinu Journal of Applied Physiology, u okviru kojeg su ispitanice izvodile samo deset preskakanja, triput nedeljno, tokom perioda od šest meseci.

Ova vežba takođe znatno ređe dovodi do povreda kolena i kukova od ostalih vrsta kardio-vežbi, a jača mišiće nogu.

Čerč savetuje da za početak vežbanje ograničite na pet minuta dnevno, a zatim trajanje treninga postepeno produžavate sve dok ne stignete do intervala od 30 minuta.

Ukoliko vam je preskakanje vijače suviše naporno, možete skratiti trajanje treninga i uključiti ga u neki drugi režim, zaključuje profesor.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *