Veliki uspeh regenerativne medicine: Doktori vratili vid pacijentu

Veliki uspeh regenerativne medicine: Doktori vratili vid pacijentu

22/03/2018 0 By admin

Britancu Daglasu Votersu lekari su uspešno vratili vid na desnom oku i to zahvaljujući ćelijama ljudskog embriona koji je uzgajan u laboratoriji, piše Bi-Bi-Si.

IZVOR: NEDELJNIK

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Gospodin Daglas kaže da pre zahvata nije video ništa, a da sada čita novine. On je jedan od dvoje pacijenata na kojima je primenjen pionirski tretman terapije matičnim ćelijama, u bolnici Murfilds aj u Londonu.

Oba operisana pacijenta imala su degeneraciju makule ili žute fleke, bolesti povezane sa starenjem.

Lekari su pronašli način kako da stvore novi retinalni pigment epitela i hirurški ga implantiraju u oko. Tehnika, opisana u Nature Biotechnology, počinje s matičnim embrionima koji se konvertiju u ćelije koje izgrađuju retinalni pigment epitela i potom se ugrađuju.

Zahvat je trajao dva sata.

“Vratili smo vid gde ga uopšte nije bilo. I to je jako uzbudljivo”, kaže profesor Lindon da Kruz.

“Kako starimo, delovi oka prestaju da funkcionišu. Prvi put smo uspeli da uzmemo ćelije embriona, pretvorimo ih u specifični deo oka koje propada, ubacimo ih u oko i vratimo osobi vid.”

Svakom pacijentu je operisano jedno oko. Za kliničko ispitivanje predviđeno je još 8 pacijenata. Lekari moraju da budu sigurni u postupak. Brinu oko toga mogu li transplantovane ćelije da postanu kancerogene, iako ne postoje nikakvi znakovi da će do toga doći.

Lekari ističu kako je ovo veliki uspeh regenerativne medicine. Oba pacijenta imala su mokru makularnu degeneraciju povezanu sa starenjem. Ovaj oblik bolesti karakteriše rast nenormalnih krvnih sudova koji rastu ispod makule i oštećuju je.

Suva degeneracija makule je češća i povezana je s propadanjem epitela pigmenta retine, piše Nedeljnik. Veruje se da će ovom metodom moći da se tretiraju oba oblika bolesti. Pre nego što se izvedu konkretni zaključci, potrebne su dalje studije, ali terapija, u skoroj budućnosti, obećava vraćanje vida pacijentima