Saznajte koja vam hrana smeta

Saznajte koja vam hrana smeta

15/10/2017 0 By admin

Tenisač Novak Đoković svojevremeno je promijenio način prehrane, te izbacivši mliječne proizvode i namirnice koje sadrže gluten, znatno popravio svoje zdravlje i riješio se nadutosti, umora i ostalih simptoma intolerancije i alergije na hranu.

Foto: Shutterstock
NEPODNOŠLJIVOST određene hrane može izazvati simptome poput nadutosti, plinova, bol i grčenje u trbuhu, nedostatak energije, pa čak i respiratorne probleme, migrene i mnoge druge. Najčešće se radi o nedostatku enzima za probavu laktoze, fruktoze i glutena, pa neprobavljene tvari ne mogu iz tankog crijeva prijeći u  krvotok.
Krvna grupa nema veze s intolerancijom i načinom prehrane uopće 
Knjiga “Prehrana po genotipu”, bestseler autora Petera D’Adama, popularizirala je tezu prema kojoj za svaku od 4 krvne grupe postoji  određen način prehrane i kako se testiranjem pomoću krvne grupe i genotipa može otkriti koje namirnice izazivaju intoleranciju.  Već dugo su se vodile polemike i mnogi poznati nutricionisti su odbacili ovakvu vrstu testiranja, a nedavno su objavljeni rezultati najnovijeg istraživanja koji u potpunosti negiraju takvu mogućnost. Na uzorku od čak  1455 sudionika ovog istraživanja nije pronađen niti jedan dokaz po kojem bi se dalo zaključiti da su krvna grupa i način prehrane bilo kako povezani. Također, testovi intolerancije rađeni na uzorku kose ili kože nisu ni najmanje  pouzdani.
Novak Đoković preporučuje da izbacite gluten i mliječne proizvode
Tenisač Novak Đoković svojevremeno je promijenio način prehrane, te izbacivši mliječne proizvode i namirnice koje sadrže gluten, znatno popravio svoje zdravlje i riješio se nadutosti, umora i ostalih simptoma intolerancije i alergije na hranu. Nakon toga preporučio je svima da učine isto. No, trebaju li svi učiniti isto?
Ukoliko osoba nije osjetljiva na gluten i nema celijakiju, te ako ne postoji manjak enzima laktaze, nema potrebe za izbacivanjem mliječnih proizvoda i potragom za namirnicama na kojima stoji “gluten free”, što sve češće možete primijetiti, proporcionalno tome koliko gluten bezrazložno poprima negativnu konotaciju.
Kako otkriti što vam smeta
Može biti vrlo teško doći do odgovarajućeg zaključka o kojoj je namirnici riječ i koja kombinacija hrane uzrokuje nepoželjne simptome, iz razloga što se mnogi simptomi mogu preklopiti s mnogo različitih uzročnika. Najbolji pristup će primijeniti školovani nutricionist, koji će vam dati uputstva za vođenje dnevnika i pratiti reakcije vašeg tijela duže vremena kako bi otkrio što vam zapravo od hrane ne odgovara. Sami možete isprobati test eliminacije; smanjite ili potpuno izbacite određene namirnice, na period od 2 – 3 tjedna i pratite simptome. Također pratite odgovor tijela nakon ponovnog konzumiranja istih namirnica. Često je potreban duži period dok se ne ustanovi što stvarno uzrokuje probavne smetnje.
Izvor: index.hr