Revolucionarna ideja Ilona Maska preti da uništi avio-industriju

Revolucionarna ideja Ilona Maska preti da uništi avio-industriju

03/10/2017 0 By admin

Vlasnik agencije Spejs X Ilon Mask pojasnio je na koji način želi da otputuje na Mesec i Mars, ali je i otkrio da isti raketni sistem želi da koristi i na Zemlji.

IZVOR: B92 

foto: screenshot
foto: screenshot

Naime, raketni sistem bi omogućio da s jednog na drugi kraj Zemlje stižemo za najviše jedan sat, a ideju je demonstrirao na sceni. On je objasnio da bi ovakav način putovanja omogućio putnicima koji prelaze velike razdaljine da putuju za 30 do 60 minuta i to po istoj ceni koja se trenutno nudi u ekonomskim klasama avio-kompanija.

Predložio je da megaraketa, po imenu “Big falkon roket“ ili BFR lansira masivni svemirski brod u Zemljinu orbitu. Brod bi se onda prizemljio na periferiji svetskih metropola. Iako je sve to samo jedna zamisao, Ilon se nada da će prvi projekti početi već kroz šest do devet meseci.

U snimku je prikazana ilustracija ideje, a putnici se prvo ukrcavaju na veliki brod koji ih prevozi do baze. Onda se koristi ista raketa kojom Mask planira da pošalje ljude na Mars 2024. godine. Ipak, umesto da ode na drugu planetu nakon što napusti Zemljinu atmosferu, brod se radvaja i kreće prema drugom gradu – u prikazanom video-snimku u pitanju je put od Njujorka do Šangaja. Za samo 39 minuta putnici bi prešli 11.851 kilometar.

Od Hongkonga do Singapura put će trajati 22 minuta, od Londona do Dubaija ili Njujorka 29 minuta, a od Los Anđelesa do Toronta 24 minuta.

Mask je objasnio da će letelica moći da primi između 80 i 200 ljudi, kao i da je izvršeno 16 uspešnih proba sletanja, ali više detalja o projektu nije otkrivao.

Glavno pitanje je: da li će ljudi biti spremni da izlažu svoja tela ekstremnom stresu kako bi uštedeli nekoliko sati puta?