Posledice mogu biti kobne po život: Evo kako da znate da li vas je ujeo krpelj, stršljen ili mrav

Posledice mogu biti kobne po život: Evo kako da znate da li vas je ujeo krpelj, stršljen ili mrav

14/06/2018 0 By admin
Postoji mnogo različitih insekata, a svi mogu da prenesu različite bolesti, pa je veoma važno da pravilno identifikujete šta vas je ujelo

Ujed insekata

Foto: Pixabay, Flickr / Ove ujede morate da naučite da razlikujete

Malo ljudi može da izbegne da ih ugrizu insekti, a taj problem je izraženiji leti kada oni bujaju na sve strane. Dok ste već verovatno navikli na ujede komaraca i paukova, pa ih lako možete raspoznati, postoje i oni insekti koji ređe grizu, ali zato mogu biti jako opasni. Ponekad je prilično teško utvrditi šta vas je tačno ujelo. Ujed insekta može da boli, svrbi ili da čak otekne, a moguće su i alergijske reakcije i anafilaktički šok, zato je jako važno da znate šta vas je ujelo.

Postoji mnogo različitih insekata, a svi oni mogu da prenesu različite bolesti, pa je veoma važno da pravilno identifikujete to što vas je ujelo.

1. Ujed stršljena

Područje koje je ugrizao stršljen postaje crveno i ozbiljno otečeno. Može se pojaviti i plik, a osoba oseća veoma jak bol. Njegov otrov je otrovniji od ostalih insekata, jer je i sam stršljen krupniji od ostalih. Otrov sadrži histamin i acetilholin. Ako osoba oseća hladnoću u udovima, ako su uši i usne plave, ili oseti probleme sa disanjem, mora odmah otići kod lekara.

Foto: Telegraf, Shutterstock / Otrov stršljena sadrži histamin i acetilholin

2. Ujed ose 

Simptomi ujeda osa su isti kao kod napada pčela. Ugriženo područje postaje crveno i otečeno, žrtva oseća bol i toplotu, a strašan svrab dolazi kasnije. Moguće je i krvarenje na koži. Osa može da ubode više puta, za razliku od pčela. Kao i kod napada pčela, veoma je važno da znate da li ste alergični, jer može doći do anafilaktičnog šoka.

Foto: Pixabay, Flickr / Osa može da ubode više puta, za razliku od pčela koje mogu da ujedu samo jednom

3. Ujed krpelja

Reakcija tela na ugriz krpelja je crvena tačka koja svrbi. Krpelj može dugo da živi na osobi, sve vreme postajući veći jer pije krv. Najgora stvar je što krpelji mogu da zaraze ljude encefalitisom, boreliozom, lajamskom bolešću i mnogim drugim bolestima. Ako uklonite krpelja iz tela, a crvena tačka ne nestaje i nastavlja da raste, morate da odete kod lekara što je brže moguće.

Foto: Pixabay, Flickr / Reakcija tela na ugriz krpelja je crvena tačka koja svrbi

4. Ujed mrava

Većina mrava ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Međutim, crveni mrav može izazvati mnogo problema. Bubuljice koje se pojavljuju na ujedenim mestima će se kasnije pretvoriti u ožiljke. Otrov mrava sadrži toksine, tako da osoba može imati alergijsku reakciju ili anafilaktički šok. Ugriz običnog, crnog mrava je manje opasan. Izgleda puno poput ujeda komaraca, pojavljuje se ružičasta tačka na mestu ujeda i može da traje dugo. U trenutku ugriza, osoba oseća užarenu bol.

Foto: Pixabay, Flickr / Većina mrava ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude

NASTAVI ČITATI PRITISKOM NA NEXT ISPOD

Pages: 1 2