Pista usred oceana: Je li ovo najljepši ili najstrašniji aerodrom na svijetu?

Pista usred oceana: Je li ovo najljepši ili najstrašniji aerodrom na svijetu?

14/02/2018 0 By admin

I dok jedni uživaju u spektakularnom prizoru dok slijeću i polijeću s ovog aerodroma, drugi su prestrašeni zbog same činjenice što se pista duga 3200 metara nalazi na nadmorskoj visini od tek dva metra.

Aerodrom na Maldivima - 4


Međunarodna zračna luka Male
 glavna je zračna luka na Maldivima i jedina koja nudi internacionalne letove u ovoj otočnoj državi južne Azije.

Smjestila se na otočiću Hulhule, u blizini glavnog otoka Male po kojem je dobila ime. Nekoć je nosila ime prema prvom maldivskom predsjedniku Ibrahimu Nasiru, a danas je nazivaju i Međunarodnom zračnom lukom Velana.

Na ovom otočiću u Indijskom oceanu aerodrom je prvi put otvoren u listopadu 1960. godine. Tada je imao tek čeličnu pistu od 23 x 914 metara.

Aerodrom u Indijskom oceanu (Foto: Profimedia.hr)

S godinama i s porastom turističkog interesa za ovu rajsku destinaciju, aerodrom se renovirao te se izgradila dodatna infrastruktura. Otok-aerodrom danas sadrži i meteorološku postaju te hotel Hulhule koji je namijenjen putnicima u tranzitu.

I dok jedni uživaju u spektakularnom prizoru dok slijeću i polijeću s ovog aerodroma, drugi su prestrašeni zbog same činjenice što se pista široka 45 i duga 3200 metara nalazi na nadmorskoj visini od tek dva metra, pa izgleda kao da uranja u Indijski ocean.

Izvor: punkufer.hr