Otok sreće: 10 stvari koje niste znali o Irskoj

Otok sreće: 10 stvari koje niste znali o Irskoj

17/03/2018 0 By admin

Irska je europska država koju zbog zadivljujućeg prirodnih ljepota nazivaju još i smaragdnim otokom. Donosimo vam 10 manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.

Irska - 2

1. Dublin se ponosi činjenicom da ima jedan pub na svakih 100 stanovnika glavnog irskog grada. Najstariji irski pub – Sean’s Bar – nalazi se u gradu Athlone, a vjeruje se da datira u 900. godinu poslije Krista.

2. Prosječni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, te se tako nalazi na šestom mjestu najvećih konzumenata ovog pića u Europi. Više piva popije se u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.

3. Svibanj je, u prosjeku, najsuši mjesec u godini u ovoj zemlji. Ovo je izvrstan podatak ako planirate posjet ovoj prekrasnoj zemlji.

4. Irci nakon odlaska u mirovinu najčešće odlaze na Kanarske otoke.

5. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentificiranih letećih objekata (NLO) na nebu od svih europskih zemalja.

Irska je zemlja i mnogobrojnih dvoraca (Foto: guliver / thinkstock)

6. Bijelu kuću dizajnirao je irski arhitekt James Hoban, koji je iz mjesta Callan u Kilkennyju emigrirao u Sjedinjene Američke Države nakon završetka Američkog rata za neovisnost.

7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja na svijetu koja je uvela porez na plastične vrećice koje se mogu nabaviti u trgovinama i supermarketima.

8. Muckanaghederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Galway, koji nosi titulu mjesta s najduljim imenom u Irskoj.

9. Drisheen je nacionalno irsko jelo. Riječ je svojevrsnom tipu krvavice koji se radi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčje krvi, kruha, zobenih pahuljica i masnoća.

10. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Jamesa Boycotta. Prvi put se službeno iskoristila u članku magazina Inter-Ocean 12. Listopada 1880.

Izvor: punkufer.hr