Naučnici otkrili najbrži način za utvrđivanje autizma?

Naučnici koji su radili na eksperimentalnom testu za autizam tvrde da njihov izum može da detektuje to stanje sa tačnošću većom od 96 odsto i to iz krvi pacijenta.

FOX NEWS IZVOR

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Otkriće objavljeno u PLoS Computational Biology poslednji je pokušaj u nizu da se pronađe test krvi za dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma, poki pogađaju jedno od 68 dece. Uzrok je i dalje misterija.

Autizam obuhvata širok spektar poremećaja od teške nekomunikativnosti i mentalne zaostalosti, do relativno blagih simptoma.

Lekari dijagnozu obično uspostavljaju posmatranjem ponašanja deteta. Zbog toga mnoga deca dijagnozu dobijaju tek oko četvrte godine života, iako veštiji stručnjaci simptome mogu da opaze i ranije.

Dr Jurgen Han sa Rensler politehničkog instituta predvodio je studiju koja je merila nivo 24 proteina povezana s autizmom u krvi ispitanika, a naučnici kažu da postoji osnovana sumnja da su određene kombinacije nivoa tih belančevina karakteristične za autizam.

Oni ne mogu još sa sigurnošću da tvrde da su to markeri specifični za autizam, ali ovo otkriće uliva novu nadu u ranu dijagnostiku ovog poremećaja.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *