Kako da prepoznate probleme sa pankreasom?

Kako da prepoznate probleme sa pankreasom?

28/01/2018 0 By admin

Rak pankreasa spada u retke oblike raka probavnog trakta. Veliki problem predstavlja to se ovaj oblik karcinoma otkriva uglavnom kada već uznapreduje. Simptomi se vrlo retko pojavljuju u ranoj fazi bolesti, pa ga je teško otriti kada još uvek može da se leči.

IZVOR: B92, NEDELJNIK.RS

Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Zato je važno dobro poznavati simptome ove vrste raka, kaže profesor hirurgije doktor Anton Bilčik. Sve ove simptome treba shvatiti uslovno, i ne treba odmah sebi uspostaviti dijagnozu raka, već samo obratiti pažnju na zdravlje i otići na pregled.

Simptomi raka pankreasa su:

1. Oči i koža su žuti

Žute oči i koža mogu da ukazuju na niz zdravstvenih problema, od kojih je jedan upravo rak gušterače. Bez obzira na uzrok, taj simptom nikada ne biste smeli da ignorišete.

2. Nadutost

Nadutost posle velikog obroka je normalna, ali to ne bi trebalo da traje danima. Ovo je jedan od prvih simptoma koji žene primećuju, ali se ne obraćaju doktoru jer misle da to nije veliki problem.

3. Gubitak apetita

Tumor u abdomenu može da pritisne obližnje organe, uključujući i želudac, i zato osoba može da se oseća kao da je sita, a da satima ništa nije jela. Konzumiranje hrane može čak da bude i bolno.

4. Gubljenje kilograma

Prethodni simptomi mogu da dovedu i do brzog gubitka telesne mase. Kad god se to učini neobjašnjivim, važno je javiti se doktoru.

5. Bolovi u krstima

I ovaj problem je izazvan rastom tumora koji vrši pritisak na leđa i leđne mišiće. Ako je bol konstantan, ne nestaje posle ciklusa, ili nije problem sa kičmom, može da ukazuje na pankreas.

6. Tamnija mokraća

Tamna boja urina znak je dehidracije, ali može da sugeriše i na gušteraču. Tumor prouzrokuje manje lučenje žuči, što utiče na povišeni bilirubin u krvi i na smeđu boju mokraće. Ako ni posle većeg unosa vode mokraća ne posvetli, vreme je za pregled.

7. Svrab

Porast bilirubina u koži može da poveća i osećaj svraba čak i pre nego što koža požuti.

8. Neobična stolica

Ako je vaša stolica svetla, sivkasta ili masna, uzrok može da bude gušterača. Ako nema dovoljno žuči, jer je tumor blokira, bilirubin koji stolici daje karakterističnu smeđu boju, ostaje u vašem sistemu umesto da izlazi kroz stolicu.

9. Bol u želucu

Bol u želucu može da deluje bezazleno i nešto zbog čega se ne ide kod doktora, ali može isto da bude i simptom oboljenja gušterače. Ona je smeštena iza želuca, pa tumori mogu da ga pritiskaju i da prouzrokuju bolove.

10. Osećaj umora

Jednom kada su simptomi očigledni, rak je već sigurno u kasnijem stadijumu. I zato je važno obraćati pažnju na neodređenije simptome, kao što su opšti osećaj umora i oboljenja koji traje više od nedelju – dve.

Izvor: Nedeljnik.rs