Evo kako možete potpuno bezbolno riješiti problem sa urastanjem dlaka

Evo kako možete potpuno bezbolno riješiti problem sa urastanjem dlaka

19/10/2017 0 By admin

urastanje dlakaSigurno vam se bar jednom u životu desila ovakva situacija: nakon depilacije ili brijanja, poslije nekoliko dana, primijetili ste malu i bolnu upaljenu tačkicu na koži.

Radi se o urasloj dlaci, a ne znate kako da se riješite tog manje estetskog problema na nogama, pazuhu ili bikini zoni, a pritom može da bude bolno i da vas nervira.

Ne tako često, urasla dlaka može uzrokovati veći problem, kao što je npr. cista. Ukoliko dođe do toga, radi se mala i jednostavna intervencija kojom se uklanja cista nastala zbog urastanja dlake.

Kako biste se otarasili uraslih dlaka i kako biste spriječili njihovo ponovno urastanje, nudimo vam jednostavne kućne metode. U nastavku teksta slijedi objašnjenje šta treba da radite ukoliko imate problem sa urastanjem dlaka.

Kako se riješiti uraslih dlaka?

Dlačice su, bez ikakve sumnje, naši najgori neprijatelji. Svaka žena bi rekla da je nešto što najviše mrzi upravo to, skoro svakodnevna, rutina uklanjanja dlačica, bilo da se radi o depilaciji epilatorom, voskom ili brijačem.

Što se tiče muškaraca, bez obzira na to što je trenutno brada sve više u modi, moramo da napomenemo da ni njih ne zaobilazi problem urastanja dlaka, tako da će i njima poslužiti ovi jednostavni načini koje ćemo vam u nastavku teksta pojasniti.

Zbog čega se dešava urastanje dlaka?

Ponekad određene dlačice, umesto da normalno izrastu iz folikula i kroz kožu, ostaju zarobljene u unutrašnjosti, gdje izazivaju infekciju. Ukoliko dlaka nastavi da raste, a ne uspije da izbije na površinu, dolazi do formiranja manje ciste koja, ukoliko se ne otkloni na vrijeme, može uzrokovati veći problem.

Kako da se ukloni urasla dlaka koja je formirala cistu?

Ovaj postupak nije baš toliko lak, kao što mnogi misle, i zahtjeva higijenske mjere, kako ne bi došlo do inficiranja:

1. Istuširajte se toplom vodom
Topla voda otvara pore, tonizira kožu, opušta i omekšava površinski sloj kože, čineći ga nježnim i propustljivim, da bismo na što lakši način mogli da izvršimo postupak uklanjanja urasle dlačice. Djelove tjela gdje vam je urasla dlaka (noge, pazuh, prepone) dobro navlažite toplom vodom.

2. Nježan piling
Drugi korak je takođe jednostavan. Uradite piling tog dijela tjela gdje vam je urasla dlaka, kako biste uklonili mrtve ćelije kože. Piling uradite nježno, kao da želite da se izmasirate. Za piling vam može koristiti rukavica ili spužva za kupanje.

Pored toga, ukoliko nemate pravi piling za tijelo, mogu vam poslužiti namirnice koje svaka kuća ima, a to su na primjer:

– mljevena kafa
– maslinovo ulje i šećer
– kuhinjska so
– ovas i med

Količina ovih namirnica zavisi od veličine zone na kojoj želite da primjenite piling, odnosno gdje vam je urasla dlaka. Uglavnom je dovoljna po jedna kašika svake od namirnica. Ono što treba da uradite je da izabranu namirnicu stavite na rukavicu ili spužvu za kupanje, i da laganom masažom utrljate na željenu zonu.

3. Eterična ulja koja su idealna za urasle dlake
Nakon tople kupke i nježnog pilinga, kožu dobro osušite peškirom. Mjesto gdje vam je urasla dlaka premažite parčetom pamučne vate, natopljenim nekim od sljedećih eteričnih ulja:

Eterično ulje hamamelisa: Ovo ulje idealno je za ublažavanje upala i infekcija na koži. Liječi oštećeno tkivo i smanjuje moguće infekcije i gnojenje. Nekoliko kapljica ovog ulja nakapajte na pamučnu vatu, štapić za uši, ili direktno na mjesto gdje vam je urasla dlaka, i nježno izmasirajte. Postupak primjenite 2 puta u toku dana.

Eterično ulje čajnog drveta: Prirodni proizvod sa antibakterijskim dejstvom, smanjuje infekciju i isušuje upaljenu zonu urasle dlake, i omogućuje da dlaka prodre na površinu kako biste je lakše uklonili. Nakon dan-dva bol na mjestu urasle dlake će nestati.

Način primjene ovog ulja je isti kao za ulje od hamamelisa. Nakon kupanja i pilinga, nekoliko kapljica eteričnog ulja čajnog drveta nanesite na željeno mesto, izmasirajte štapićem za uši i upala će se smanjiti.

Ukoliko želite da što prije uklonite upaljenu uraslu dlaku, postupak primjenjujte 2 puta dnevno. Također, možete prvo toplu krpu nanjeti na mesto gdje vam je urasla dlaka, a zatim nanesite kapljicu ovog antibakterisjkog i antiinflamatornog ulja.

4. Uklanjanje urasle dlake
Uraslu dlaku nikada nemojte pokušavati da izvadite rukama, i nikako stiskanjem upaljene zone. Koristite pincetu koju ćete dezinfikovati medicinskim alkoholom. Tek kada se cista, nastala urastanjem dlake, isuši, i kada dlaka bude vidljiva, uhvatite je pincetom i pažljivo izvadite.

Nakon toga, na mjesto urasle dlake pamučnom vatom utrljajte malo medicinskog alkohola ili aloe vere, kako bi se to mjesto što prije isušilo i adekvatno zaraslo, i da ne bi došlo do mogućih infekcija.

VAŽNO: Da biste spriječili problem urastanja dlaka, preporučuje se da prije i poslje depilacije uradite piling kože. Na taj način ćete otkloniti mrtvu kožu i omogućiti dlakama da normalno izrastu, bez prepreka i urastanja. Kada dlaka ima otvoren put ka površini kože, neće izazivati pojavljivanje upaljenih cista na koži.

Izvor: narodnilijek.com