Borovnice jačaju imunitet, dok dinja regulira tjelesnu težinu

Borovnice jačaju imunitet, dok dinja regulira tjelesnu težinu

13/07/2018 0 By admin

SEZONSKO VOĆE Nektarina štiti kožu od štetnog sunčeva zračenja, marelica pomaže kod zatvora, lubenica čuva srce, kruške su zbog vlakana koje sadrže dobre za mršavljenje…

Iako je većina voća, poput jabuka, banana ili krušaka, dostupna tijekom cijele godine, ljeti se preporučuje jesti sezonsko voće koje se uzgaja u našem podneblju, poput lubenica, bobičastog voća, marelica i breskvi.

Ljetna prehrana trebala bi se bazirati na dostatnom unosu vode, voća i povrća. Voće je nutritivno bogato, sadrži razne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente. Koncipirajte ljetnu prehranu u pet obroka s većom zastupljenošću voća i povrća te ne zaboravite na vodu. I voće sadrži od 80 do 90 posto vode te time pomaže u održavanju hidracije organizma. Tako, primjerice, lubenica, osim nutrijenata, sadrži čak 92 posto vode, a vlakna u kombinaciji s vodom u lubenici uspješno reguliraju probavu i sprečavaju zatvor, dok minerali i voda sprečavaju dehidraciju.

Dreamstime | Autor: Dreamstimefoto: Dreamstime

Jedna šalica narezane lubenice sadrži samo 43 kalorije. Osim toga, bogata je B-vitaminima, magnezijem, fosforom, cinkom, bakrom, selenom, likopenom i betainom. Sadrži najviše likopena, snažnog antioksidansa, od bilo kojeg drugog voća ili povrća.
Pokazalo se da redoviti unos lubenice smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Povećava energiju, dok istodobno regulira tjelesnu težinu.

I dinja je odlična za nadoknadu tekućine izgubljene znojenjem. Sadržaj vitamina C i beta-karotena, koji su snažni antioksidansi, održava zdravlje kože i potiče nastanak preplanulog tena. Pomaže u detoksikaciji i potiče mršavljenje regulirajući probavu. Dvije šalice dinje sadrže tek 120 kalorija, a zadovoljavaju potrebu za slatkim.

foto: 123RF

I breskva izvrsno zadovoljava potrebe za slatkim, stvara brzi osjećaj sitosti, a osigurava čak 11 posto C vitamina. Nektarine su usko povezane s breskvama i dijele mnoge njihove prehrambene karakteristike. Bioflavonoidi lutein i beta karoten zajedno s C vitaminom u nektarini čuvaju kožu od štetnih sunčevih zračenja. Marelice su dobar izvor željeza, vitamina C, beta karotena, kalija i vlakana te pomažu kod probavnih smetnji i zatvora.

Visok sadržaj fitonutrijenata u borovnicama, kupinama, jagodama i malinama jača imunitet te pomaže kod problema s kardiovaskularnim sustavom. Borovnice su možda jedno od najzdravijeg voća koje možete pojesti. Niskokalorične su, bogate vlaknima te sadrže obilje vitamina i minerala.

Thinkstock | Autor: Thinkstockfoto: Thinkstock

Šalica borovnica pruža vam 24 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i K. Sadrže fitokemikalije, kao što je antocijanin, flavanole, resveratrole i tanine, koji štite od upala, bolesti srca i raka.

Maline su među najboljim izvorima vlakana (oko 32 posto preporučene dnevne količine po šalici). Sadrže visoku koncentraciju vitamina B i C, željeza i bakra. Dobar su izvor mangana koji ima snažnu antioksidativnu funkciju da štiti stanice od slobodnih radikala. Svaka šalica daje 1 posto preporučene dnevne količine tog esencijalnog nutrijenta. Sadrže i visoku razinu antocijanina koji brani od neuroloških poremećaja, poput rasta tumora.

Voće koje smanjuje žudnju za slatkim, a čuva zdravlje:

NASTAVI ČITATI PRITISKOM NA NEXT ISPOD

Pages: 1 2