Biljka jača od ibuprofena, a poboljšaće vam i pamćenje

Biljka jača od ibuprofena, a poboljšaće vam i pamćenje

04/03/2018 0 By admin

Kurkuma će vam brze pomoći kod sportskih povreda, poboljšaće i pamćenje, a postoji i niz drugih tegoba koje ublažava. Korišćenje ove ključne komponente indijanskog začina olakšaće bolove kao paracetamol ili ibuprofen, ali bez njihovih nuspojava, zaključak je naučnog istraživanja, piše “Daily Mail”.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske Južne Azije. Pripada familiji đumbira i upotrebljava se kao začin. Kurkumin, supstanca izolovana iz kurkume, obeležena je kao prehrambeni aditiv znakom E100.

“Prirodni proizvod koji se temelji na kurkumi je sigurno analgetsko sredstvo. Može da ublaži bolove kod ljudi koji koji pate od upala, kao kod artritisa, a da ne izazove komplikacije koje izazivaju postojeći tretmani. Koristi kao prirodni lek kod raznih bolesti kao što su artritis, rak i bolesti srca”, kaže dr Frančesko Di Piero iz farmaceutske kompanije “Velleja Research”, navodeći da je u istraživanju jedan od pet pacijenata imao neke prateće pojave prilikom korišćenja kurkume.

“Čak 16 odsto ispitanika koji su uzimali klasične lekove protiv bolova žalilo na želudačne tegobe”, izjavio je doktor Di Piero.

Rezultati su pokazali i da su ispitanici koji su uzimali prirodni lek s kurkumom u većem broju nastavili da uzimaju terapiju do kraja, za razliku od onih koji su uzimali klasične lekove protiv bolova.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čim su naučnici objavili rezultate istraživanja, pojavilči su se i dodatni zaključci – kurkuma pojačava pamćenje za trideset odsto i delotvorna je u borbi protiv depresije.

Takođe, treba napomenuti da voda sa kurkumom imaju jaka anti – upalna i anti – kancerogena delovanja.

Možda bi čak moglo da se kaže da je topla voda od kurkume sa limunom i medom lek za sve bolesti.

Recept za vodu sa kurkumom

Potrebno je:

  • pola limuna
  • pola kašike kurkume
  • 250 ml tople vode
  • malo meda

Priprema: 

Iscedite pola limuna u čašu, dodajte toplu vodu i kurkumu, pa sve dobro izmešajte.

Zasladite medom po svom ukusu, ali nemojte da preterujete.

Izvor: b92.net