Kako alkohol utiče na tremaroše

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  

Pobornici izreke “pivce za živce” trebalo bi da razmisle pre nego što posegnu za njim da bi se smirili ili “ubili” tremu pred važan sastanak ili javni nastup.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici Univerziteta u Kelnu dokazali su da malo pivo zaista može da opusti, ali alkohol obično utiče na jezik i to negativno, pa je govor znatno lošiji.

U istraživanju su učestvovala 62 ispitanika koji su imali tremu prilikom javnih nastupa i 60 opuštenih ljudi. Pojedinci iz nervozne grupe su popili đus-votku ili pivo, što im je zaista smanjilo tremu, ali pogoršalo kvalitet govora.

Ovi ispitanici imali su problem sa koncentracijom, brzinom izražavanja, elokvencijom, a nisu pravili ni kontakt očima, koji je izuzetno važan prilikom javnih nastupa.

Zanimljivo je da je jednoj grupi ispitanika rečeno da piju alkohol iako je u piću bila samo kap votke. Ali, verovanje da piju alkohol ih je smirilo, a nije uticalo na loš kvalitet govora, pa psiholozi nervoznima predlažu da uvežbavaju tehnike disanja koje će im pomoći da odagnaju tremu, a neće se negativno odraziti na nastup.

Izvor: Novosti.rs

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *