Bebe “izlečene” od leukemije uz pomoć modifikovanih T ćelija

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  

Grupa britanskih lekara objavila je ove nedelje da je uspela da “izleči” dve bebe od leukemije uz pomoć revolucionarnog tretmana koji podrazumeva genetsku mutaciju imunih ćelija donora.

POPSCI IZVOR

Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Studija koja je objavljena u časopisu “Science Translational Medicine” obuhvatila je samo dva mala ispitanika – jednu 16-mesečnu i jednu 18-mesečnu bebu.

Tehnički, još nije prošlo dovoljno vremena da bi lekari sa sigurnošću mogli da tvrde da su deca izlečena. Međutim, ova studija kombinuje pristup koji obećava, takozvanu CAR T terapiju, sa relativno novom tehnikom modifikacije gena nazvanom TALENS.

“CAR T” u nazivu tretmana označava himerni antigenski receptor T ćelije i podrazumeva uklanjanje određenih T ćelija iz krvi pacijenta. One se zatim genetski menjaju u laboratoriji tako da dobiju specijalne receptore (CAR). Kad su ćelije spremne, vraćaju se u krv pacijenta, gde novi receptori traže ćelije tumora i ubijaju ih.

CAR T se ispituje već neko vreme u SAD, Velikoj Britaniji i Kini, ali je u novoj studiji kombinovan sa modifikacijom gena, tako da organizam pacijenta ne odbacuje T ćelije donora i da efikasnije napada ćelije raka.

Istraživanje je još u ranoj fazi i potrebno je još mnogo studija (na više ispitanika), kako bi bila ponuđena kao redovna terapija.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *