6 koraka do zdravije prehrane i željene tjelesne težine

Nećete mršavjeti bez dobre dijete, a dobru dijetu predstavlja izbor kvalitetnih namirnica i ograničen unos kalorija • Napravite ovih 6 koraka i pobrinite se da vaša prehrana bude zdravija i uravnotežena.

Foto: Shutterstock

AKO NEMATE kontrolu nad svojom tjelesnom težinom, to znači da prije svega morate promijeniti vaše prehrambene navike. Nećete mršavjeti bez dobre dijete, a dobru dijetu predstavlja izbor kvalitetnih namirnica i ograničen unos kalorija. Dijete zaista mogu biti iscrpljujuće i duge, ali ponekad su dovoljne i jednostavne promijene koje mogu pomoći u rješavanju viška kilograma (uz vježbanje), ali tek onda kada postanu redovite navike.

Napravite ovih 6 koraka i pobrinite se da vaša prehrana bude zdravija i uravnotežena, a to je jedino dugoročno rješenje kojim ćete postići željenu tjelesnu težinu, ali i održavati!


1. Uravnotežite obroke 

Pobrinite se da su u vašem obroku zastupljeni svi važni nutrijenti; često obrok sadrži previše ugljikohidrata i masti, dok nedostaje proteina. Planirate obrok tako da obavezno sadrži proteinsku namirnicu, a smanjite udio ugljikohidrata i masti.

2. Jedite povrće ili voće u svakom obroku 

Svaki obrok bi trebao sadržavati neko povrće ili voće, stoga uvijek vodite računa da se barem u prilogu glavnom jelu nalazi neko povrće, a voće je idealan međuobrok.

3. Pripremajte hranu bez masnoća 

Priprema hrane s puno masnoća rezultira obrokom s velikim brojem praznih kalorija. Jedite većinom namirnice pripremljene bez ili s jako malo masnoća, ili isprobajte kuhanje s puno zdravijim izborom masnoća za pripremu jela kao što je kokosovo ulje.

4. Pretežito konzumirajte vodu 

Vodite računa o tome da uglavnom pijete samo vodu. Jako puno kalorija lako unosimo kroz razne sokove, alkoholna, gazirana i ostala pića.

5. Pripazite na grickalice i slatkiše

Mnogi niti ne idu za tim koliko kalorija zapravo unesu jedući razne grickalice, slatkiše i sl. što im se nađe pod rukom za vrijeme opuštenih radnji poput gledanje televizije ili opuštenog razgovora u društvu. Pazite i smanjite sve dodatne namirnice koje jedete kako bi smanjili unos kalorija.

6. Planirajte i pratite broj obroka

Odredite si onaj broj obroka koji odgovara vašim potrebama i načinu života, te se nastojte istoga i pridržavati. Prema potrebi smanjujte obilnost obroka kako bi kontrolirali tjelesnu težinu i budite svjesniji količine hrane koju zapravo jedete.

Izvor: index.hr

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *