5 mesta sa najzdravijim i najdugovečnijim stanovništvom

5 mesta sa najzdravijim i najdugovečnijim stanovništvom

18/02/2018 0 By admin

Globalni očekivani životni vek iznosi 71,4 godine, što znači da stanovnici pojedinih mesta žive duže, dok se u ostalim krajevima sveta živi kraće.

IZVOR: TIME

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dan Butner, autor knjige “The Blue Zones Solution” nabraja pet mesta na planeti sa najdugovečnijim i najzdravijim stanovnicima, i objašnjava koji su razlozi za to.

Sardinija, Italija

Zbog ishrane pretežno zasnovane na povrću, redovne fizičke aktivnosti (pastiri prepešače do 10 kilometara dnevno) i bliskih porodičnih odnosa, ovo italijansko ostrvo može da se pohvali najvećim brojem stogodišnjaka na svetu. Tu je i genetski marker M26, zaslužan za dugovečnost, koji se prenosi s generacije na generaciju.

Okinava, Japan

Porodični odnosi na ovom mestu dostižu svoj vrhunac. Stanovnici ovog japanskog ostrva neguju “moai” kulturu – čvrsto povezane porodične zajednice čiji svaki član ima podršku drugih tokom svih svojih životnih uspona i padova. Zbog smanjenog nivoa stresa, Okinava ima najveći broj najdugovečnijih žena na svetu.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nikoja, Kostarika 

Stanovnici ovog mesta ne jedu industrijski prerađenu hranu. Njihova ishrana, koja se pretežno zasniva na konzumiranju mahunarki, kukuruza, tikve i tropskog voća, u kombinaciji sa dnevnim aktivnostima pomaže u očuvanju njihovog zdravlja.

Loma Linda, Kalifornija, SAD

Zahvaljujući zdravom pristupu životu, pripadnici ove grupe adventista žive u proseku 10 godina duže od ostalih Amerikanaca. Mnogi od njih izbegavaju konzumiranje mesa, jedu dosta povrća, integralnih žitarica i orašastih plodova, i obavezno se odmaraju subotom – kako fizički, tako i psihički.

Ikarija, Grčka

Čak jedna u tri osobe na ovom grčkom ostrvu doživi 90. rođendan, pretežno zahvaljujući mediteranskoj dijeti koja se sastoji od velikih količina povrća, voća, mahunarki, integralnih žitarica, krompira, maslina i maslinovog ulja. Stanovnici Ikarije neretko dremnu u toku dana, pa u krevet odlaze kasnije, a demencija i hronične bolesti ovde su vrlo retka pojava.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock